Pikantne leczo z kurkami

Pikantne leczo z kurkami

SKŁADNIKI :

6 szt. papryki (czerwona, zielone, żółta)
2 szt. kiełbasy zwyczajnej
1 cebula
garść świeżych kurek
2 łyżki oleju
sól morska Kamis do smaku
2 łyżeczki pikantnej mieszanki pieprzów Kotanyi

PRZYGOTOWANIE :
Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną w piórka cebulą podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy umyte kurki i dusimy ok. 5 minut. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w paski. Przekładamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, aż papryka będzie miękka , ale nie rozgotowana a jednocześnie odparuje płyn. Doprawiamy solą morską i pikantną mieszanką pieprzów.
My nasze leczo jemy z pieczywem. Jeśli robimy większą ilość to wkładamy do pojemników i leczo zamrażamy, jest w sam raz kiedy nie ma pomysłu na obiad.