Bezy kawowe

Bezy kawowe

Składniki na bezy (64 sztuki):

3 białka
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kawy Jacobs CREMA GOLD + 1 łyżeczka do posypania

Białka na bezy ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, miksujemy na najwyższych obrotach. Dla pewności polecam sprawdzić ich sztywność odwracając pojemnik do góry dnem. Następnie stopniowo dodajemy cukier po jednej łyżce, cały czas ubijając i czekając za każdym razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a na końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Masę bezową przekładamy do rękawa silikonowego z karbowaną końcówką i wyciskamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną.

Łyżeczkę kawy przekładamy do sitka i posypujemy delikatnie każdą bezą, tak aby bezy miały delikatne kawowe kropeczki.

Suszymy około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC, my lubimy niezbyt wysuszone bezy, ale jak ktoś lubi inne może wydłużyć czas suszenia. Bezy wg tego przepisu są zawsze idealne. Oczywiście bezy kawowe podajemy do filiżanki kawy Jacobs CREMA GOLD.