Stek z rozmarynem, kolorowym pieprzem i czosnkiem plus grillowan

Stek z rozmarynem, kolorowym pieprzem i czosnkiem plus grillowan

Składniki:

Stek z pierwszej krzyżowej;
3 ziemniaki (najlepiej przeznaczone do pieczenia);
Garść pomidorków koktajlowych;
Rozmaryn;
2 ząbki czosnku;
Oliwa;
Sól;
Pieprz czarny;
Pieprz czerwony.

Przygotowanie:

Mięso musi być w temperaturze pokojowej. Wyciągnij je z lodówki, umyj i osusz ręcznikiem.

Włącz piekarnik na 250 stopni.
W moździerzu rozgnieć pieprz czerwony.
Ziemniaki pokrój w kształt grubych frytek.
Posiekaj rozmaryn i czosnek.
Wymieszaj ziemniaki z oliwą, rozmarynem, czosnkiem i solą.
Wyłóż frytki równo na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok 20 minut.
Przypraw mięso pieprzem czarnym, rozgniecionym pieprzem czerwonym i odrobiną rozmarynu.
Wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową i posól mięso. Smaż po 2 minuty z każdej strony i wstaw do piekarnika na kolejne 5 – 8 minut.
Energicznie podsmaż pomidorki z oliwą, solą, pieprzem i czosnkiem.
Pozwól mięsu odpocząć chwilę i pokrój je w paski.
Frytki osusz ręcznikiem papierowym.