Tortiglioni z mieloną wołowiną i wieprzowiną w sosie pomidor...

Tortiglioni z mieloną wołowiną i wieprzowiną w sosie pomidor...

Składniki:

makaron – użyliśmy tortiglioni, ale idealnie sprawdzi się penne, spaghetti czy nawet lasagne;
mielona wołowina – 150g;
mielona wieprzowina – 150g;
pomidory w puszce;
przecier pomidorowy – warto na nim nie oszczędzać;
cukinia;
szalotka;
cebula czerwona;
czosnek;
sos worcestershire;
ser pecorino (może być parmezan, grana padano albo nasz tańszy dziugas);
sól;
pieprz;
mielona papryka peperoni;
świeża bazylia;
oliwa.
Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i wrzuć mięso. Dodaj szczyptę pieprzu, soli i paprykę (uważaj na ostrość, ona może jej nie lubić). Mieszaj i wysmaż wszystko porządnie.

W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć posiekaną cukinię.
Po ok. minucie smażenia dodaj szalotkę, czosnek i czerwoną cebulę (nie muszą być pokrojone idealnie, rozpadną się w sosie).

Kiedy wszystko się zarumieni dodaj mięso. Na małym ogniu mieszaj wszystko ok. pięciu minut. Spróbuj i dopraw do smaku.
Do garnka dodaj pomidory. Przecież należy rozcieńczyć, wtedy będzie najlepszy. Możesz użyć szklanki, lub puszki po pomidorach. Na mały przecier starczy szklanka wody. Rozmieszaj wszystko i powoli wlej do garnka. Dodaj kilka kropel sosu worcestershire – to świetny dodatek do dań z sosem pomidorowym. Mieszając zagotuj sos. Zmniejsz gaz do minimum, przykryj garnek i pozostaw sos na ok. godzinę. Mieszaj co kilka minut, by nic się nie przypaliło.
Ugotuj makaron al dente (uda się, jeśli będziesz go gotować dwie minuty krócej niż zaleca producent), odcedź i dodaj do sosu.

Wymieszaj wszystko, wyłóż na talerz, zetrzyj ser i udekoruj bazylią.