Tatar z łososia

Tatar z łososia

Łosoś wędzony ok 150g
Grzybki marynowane – najlepiej maślaki lub kurki, pieczarki w ostateczności ok trzech grzybków
Ogórki konserwowe lub kiszone jeden starczy lub pół dużego
Szalotka lub czerwona cebula pół a nawet 1/3
Oliwa Extra Vergine ok dwóch łyżek
sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:

Ważna jest kolejność.

Do blendera (który każdy, szanujący się facet powinien mieć), wrzuć szalotkę i poszatkuj ją tak mocno, jak zdołasz.

Następnie dodaj ogórka, którego możesz wcześniej pokroić (jeśli dodasz ogórka kiszonego uważaj przy blendowaniu, możesz zastać w blenderze papkę).

Wrzuć grzybki i przestaw się z trybu turbo na tryb zwykły. Zamiast jednostajnego ciachania zrób coś w stylu hamowania pulsacyjnego – mają być kawałeczki – nie papka.

Dodaj pieprz, sól, kilka kropli soku z cytryny i oliwę.

Wydobądź łososia z opakowania i znów, pulsacyjnie blenduj wszystko – wystarczą trzy krótkie ruchy ostrza.

Umyj dłonie i skrop sokiem z cytryny, uwierz, to się przyda:)



Tatar wyłóż łyżeczką na chleb, grzankę, macę, wasę, czy na cokolwiek chcesz. Postaraj się o małe kanapeczk
Czym stuningować tatara z łososia?

papryczką chilli (koniecznie usuń pestki)
parmezanem
musztardą (dijon)
żółtkiem (świeże jajko polej wrzątkiem i oddziel białko od żółtka)
suszonymi pomidorami
czymkolwiek chcesz;)