Pieprzna polędwiczka wieprzowa na risotto z podgrzybkami.

Pieprzna polędwiczka wieprzowa na risotto z podgrzybkami.

Składniki:
na dwie osoby

20dag polędwiczki wieprzowej;
150g ryżu do risotto – użyłem carnaroli;
garść podgrzybków – użyłem mrożonych;
kieliszek białego wytrawnego wina;
szklanka bulionu:
łyżka mascarpone:
grana padano lub pecorino lub parmezan;
2 szalotki;
oliwa;
sól;
pieprz;
szafran – opcjonalnie
natka pietruszki – opcjonalnie.

Przygotowanie:
Przyrumień dwie szalotki na oliwie w garnku i dodaj pokrojone grzyby.
Popieprz i posól.
Wrzuć ryż i mieszaj tak, by oliwa pokryła wszystkie ziarenka.
Dolej wino i odparuj je ciągle mieszając.
Możesz dodać szafran, jeśli masz.
Zalej wszystko niewielką ilością bulionu i mieszaaj dolewając go co chwilę.
Przez ok. 20 minut powtarzaj czynność.
Gdy ryż się ugotuje al dente, przypraw go solą i pieprzem.
Dodaj łyżkę mascarpone i zetrzyj grana padano.

Popieprz pokrojoną w plastry polędwiczkę wieprzową i usmaż na złoty kolor na oliwie.
Po smażeniu posól.
Na talerzu posyp wszystko natką pietruszki i/lub udekoruj kremem balsamicznym.
Ułóż mięso na risotto.