Tarta z truskawkami, budyniem i galaretką

Tarta z truskawkami, budyniem i galaretką

SKŁADNIKI

kruche ciasto (forma prostokątna 21 x 29 cm lub o średnicy 24 cm):
1 i 1/4 szklanki pszennej mąki (20 dag)
10 dag zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
1 czubata łyżka cukru
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

nadzienie:
3/4 kg truskawek
budyń śmietankowy (na 1/2 litra mleka)
1 i 1/2 szklanki mleka
galaretka truskawkowa (na 1/2 litra wody)


Truskawki opłucz, osusz, usuń szypułki.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło pokrojone na kawałki. Posiekaj masło z mąką i wymieszaj (najszybciej zrobisz to za pomocą specjalnego mieszadła - kliknij, by je zobaczyć).
Dodaj żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszaj.
Szybko zagnieć ciasto i uformuj w kulę.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką, nawiń na wałek, przenieś do formy na tartę. Wyrównaj ciasto, dociśnij do dna i brzegów, następnie obetnij niepotrzebne kawałki. Nakłuj kilkanaście razy widelcem. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Na cieście połóż papier do pieczenia, na niego wysyp ceramiczne kulki (możesz też użyć fasoli lub kamyków). Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 8 minut, wyjmij z piekarnika, usuń kulki, wstaw ponownie na 4-6 minut, aż ładnie się zarumieni.
Wyjmij, odstaw do przestudzenia.
Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, ale użyj 1 i 1/2 szklanki mleka. Żeby nie utworzył się kożuch, często mieszaj po ugotowaniu (możesz też położyć na budyniu kawałek pergaminu).
Galaretkę rozpuść w 1 i 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudź i wstaw do lodówki. Truskawki pokrój na cienkie plasterki.
Na zimny spód tarty wyłóż równą warstwę budyniu.
Na budyniu rozłóż truskawki, polej je tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.