Makaron z cukinii w sosie śmietanowo-serowym

Makaron z cukinii w sosie śmietanowo-serowym

SKŁADNIKI

małe cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg (5-7 sztuk)
1 szklanka (250 ml) słodkiej śmietanki 12%
10 dag sera pleśniowego (typu rokpol lub roquefort)
3 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
świeżo starty parmezan
pomidorki koktajlowe


Umyte i osuszone cukinie pokrój na cienki plastry - najłatwiej zrobisz to za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw. Pierwsze plastry - czyli samą skórkę odrzuć, nie krój też środkowych pasków z nasionami - nie są wartościowe.
Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Ser pleśniowy pokrój na drobną kostkę.
Cukinie ugotuj na parze przez 3-4 minuty - powinna pozostać jędrna i zachować swój kolor.
Kiedy cukinia się gotuje, na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek, smaż mieszając przez pół minuty, aż lekko się zeszkli.
Dodaj śmietankę, ser, dopraw pieprzem i solą.
Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na średnim ogniu, nie przerywając mieszania, aż ser się rozpuści.
W tym momencie właśnie cukinia powinna być ugotowana - przełóż ją do sosu, wymieszaj dokładnie, odstaw na 2-3 minuty.
Nakładaj porcje \"makaronu\" cukiniowego na talerze, udekoruj pomidorkami (jeśli są większe przekrój je na pół) i posyp startym parmezanem.
Możesz oczywiście dodać kilka listków bazylii :)