Łosoś prażony z warzywami \"wiosenna regeneracja\"

Łosoś prażony z warzywami \"wiosenna regeneracja\"

SKŁADNIKI

filet z łososia o wadze około 40-50 dag
sok z połowy cytryny
1 spora marchewka
biała część pora
1 cebula (najlepiej cukrowa)
1 mała czerwona papryka (jeśli lubisz ostre potrawy możesz użyć papryczki chilli)

marynata:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego (nie jest konieczny, ale wyśmienicie wzmacnia smak)
1 łyżka oleju
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz



Łososia umyj, dokładnie osusz, spryskaj sokiem z połowy cytryny, odstaw na bok.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
Marchewkę i pora pokrój na cienkie paseczki. Cebulę pokrój na cienkie piórka. Przełóż do miski. Dodaj marynatę, wymieszaj, odstaw na kilka minut.
Łososia wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem, włóż do naczynia do prażenia, połóż na nim warzywa i polej marynatą. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Praż przez 20-25 minut, aż końcówki warzyw zaczną się lekko przypalać.
Danie podawaj z dużą porcją zielonej sałaty.