Kalarepka faszerowana mięsem na sposób węgierski

Kalarepka faszerowana mięsem na sposób węgierski

SKŁADNIKI

4 średniej wielkości kalarepki
30 dag mielonego mięsa (wieprzowego lub drobiowego)
5 dag wędzonego surowego boczku
mała cebula
1 jajko
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pasty gulaszowej
1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Kalarepki obierz, odetnij górną \"czapeczkę\", wydrąż wnętrze używając ostrego noża i łyżeczki, tak by otrzymać \"miseczkę\", której ścianki mają około 1 cm grubości. Odetnij dół kalarepki, by stała stabilnie. Miąższ pokrój na drobną kostkę.
Obraną cebulę drobno posiekaj, boczek pokrój na drobną kostkę.
Na rozgrzany oleju wrzuć cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż, aż się lekko zeszkli (zajmie Ci to około 2 minut), dodaj boczek oraz połowę miąższu kalarepki i smaż, aż boczek zacznie się rumienić. Zestaw z ognia do lekkiego przestudzenia.
Do mięsa dodaj jajko oraz natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
Przecier pomidorowy i pastę gulaszową wymieszaj ze szklanką wody.
Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę z boczkiem i dokładnie wymieszaj.
Mięsem nadziej kalarepki, ułóż w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy nie powkładaj pozostały miąższ kalarepek. Zalej sosem.
Zapiekaj pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut - aż kalarepki będą miękkie, ale jędrne, na 10 minut przed końcem, odkryj naczynie, by potrawa ładnie się przyrumieniła.