SHARE
JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA
36%CIASTKACIASTKA KAKAOWEGALARETKA CYTRYNOWAGALARETKIJABŁKAŚMIETANAWIÓRKI KOKOSOWE
JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA
JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA
Składniki:
1 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
36 herbatników kakaowych
1/2 łyżeczki cynamonu
0,5 l śmietany 36%
2 galaretki agrestowe
Dodatkowo:
blaszka o wymiarach 30/20 cm
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Jabłka obrałam pokroiłam, dałam do rondla i przesmażyłam (uprażyłam).
Do przesmażonych jabłek (gorących) wsypałam galaretki cytrynowe, cynamon i wymieszałam. Na dnie blaszki ułożyłam warstwę ciastek (12 sztuk) i wyłożyłam połowę masy jabłkowej, ułożyłam drugą warstwę ciastek i drugą połowę jabłek oraz ułożyłam trzecią warstwę ciastek.
Galaretki agrestowe rozpuściłam w 0,5 l gorącej wody i odstawiłam, żeby wystygły. Ubiłam śmietanę.
Następnie ubitą śmietanę połączyłam z galaretką i wyłożyłam na wierzch ciasta.
Ciasto wstawiłam na około 1 godzinę do lodówki. Wierzch ciasta posypałam wiórkami kokosowymi (można posypać też czekoladą).