5-6 pałek kurczaka
1 kg ziemniaków
2 marchewki
1 cebula
Majeranek
Tymianek
Sól
Oliwa z oliwek
1.Zaczynam od przygotowania marynaty : do miseczki wlewam kilka łyżek oliwy, dodaję majeranek, tymianek, łagodną paprykę, granulowany czosnek i sól. Można użyć innych ziół np. prowansalskich.
2. Pałki kurczaka, ułożone w naczyniu, polewam marynatą i dokładnie w niej obtaczam. Zostawiam na godzinę lub dwie aby mięso się zamarynowało (ale nie w lodówce).
3. Umyte i wyszorowane ziemniaki kroję na mniejsze części, w zależności od wielkości na 6 lub 8 kawałków.
4. Marchewkę kroję na dosyć grube plastery, a cebulę w dużą kostkę. Warzywa przekładam do miski, mieszam i przyprawiam solą.
5. Do naczynia żaroodpornego wlewam trochę oliwy, rozsmarowuje ją i przekładam warzywa.
6. Na warzywach układam pałki kurczaka i wlewam pozostałą w naczyniu marynatę.
7. Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika na grzanego do 180 st.C i piekę przez około 1,5 godziny, aż ziemniaki będą miękkie. W trakcie pieczenia, kiedy kurczak jest już z jednej strony przypieczony, obracam go na drugą stronę i zarówno mięso jak i warzywa spryskuję oliwą.