Tradycyjnie. Jeszcze z mgiełką pary.

Tradycyjnie. Jeszcze z mgiełką pary.

Bukiet warzyw na parze, z oliwką, w parze.

Ostatnio na moim talerzu królują różne rodzaje fasoli.
Od dużego "mamuta" do tradycyjnej-jak widać na zdjęciu.
Dla wielu z Was jest zapewne wiadome,że widoczna tu fasolka szparagowa pochodzi z rejonów Ameryki Środkowej i najprawdopodobniej została przywieziona do Europy za sprawą wielkich odkryć geograficznych w XVI wieku.

Od wieków była doceniana i uprawiana przez tamtejsze ludy, obecnie jest ona uprawiana w różnych rejonach świata, a zwłaszcza w krajach azjatyckich.

W Polsce najczęściej spotykane są odmiany żółte i zielone fasolki szparagowej.

Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych, dlatego też cechuje się wysoką wartością odżywczą. Należy ona do warzyw niskokalorycznych – zawiera ok. 31 kcal w 100 g.

Tak jak inne rośliny strączkowe jej cechą charakterystyczną w porównaniu do innych warzyw jest wysoka zawartość białka wynosząca ok. 1,8 g/ 100 g.

Jest ona również źródłem węglowodanów w ilości ok. 7 g/ 100 g, z czego ok. 3 g stanowi błonnik pokarmowy.

Fasolka szparagowa jest również bogactwem składników mineralnych takich jak:

potas (ok. 211 mg/ 100 g),
wapń (ok. 37 mg/ 100 g),
żelazo (ok. 1,03 mg/ 100 g),
magnez (ok. 25 mg/ 100 g),
fosfor (ok. 38 mg/ 100 g), cynk (0,24 mg/ 100 g),
miedź (ok. 0,069 mg/ 100 g), selen (ok. 0,6 µg/ 100 g).

Jedząc ją (ze smakiem) w wielu postaciach, regularnie, oszczędzam na konieczności dokupywania potrzebnych organizmowi witamin i potrzebnych do życia substancji.

Bo diagnostyka pokazuje , że nie nie ma takiej potrzeby, od wielu lat!

Copyright @ maska 33

tres2b

tres2b 2024-03-14

Zdrów jak ryba...;)

mpmp13

mpmp13 2024-03-14

Wszystkie fasolki bardzo mi smakują.

awangar

awangar 2024-03-14

Bardzo lubię, każdą i pod każdą postacią.

volta

volta 2024-03-15

Fasolkę uwielbiam, mogę codziennie w każdej postaci :-)

pit69

pit69 2024-03-15

Mniam...:)

adam24l

adam24l 2024-03-17

Smacznego.

dodaj komentarz

kolejne >