Owoc Awokado przypomina kształtem gruszkę, jest intensywnie zielony, żółty lub fioletowy. Mierzy do 20 cm. Wewnątrz znajduje się jedna, duża i niejadalna pestka oraz kremowozielony miąższ, który smakiem przypomina nieco orzech włoski.Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. 100 g awokado ma aż 130-200 kcal.
Poza tym zawiera sporo witamin, m.in.: B1, B2, E, D, C, a także: karoteny i białko. Co ciekawe, nie ma w nim cukru, więc polecaqny jest diabetykom. Owoce awokado zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem. Właściwości lecznicze posiadają również liście tej rośliny, które stosuje się np. przy lekkich zatruciach pokarmowych, nudnościach i wzdęciach.
dodane na fotoforum:
balisto 2011-01-28
to wszystko jest szczera prawda, je sie dosyc dojrzalego, lekko posolony, lub naturalny, mozna tez ze sosem octowo-musztardowym z dodatkiem drobniutko pokrojonej cebulki - échalotte, przekroic adwokata na pol, wyjac pestke i wlac ten sos ( dobrze wymieszany az utworzy sie krem) w srodek i jesc lyzeczka - pyszne
kotek62 2011-01-28
Dobrze widzi się tylko sercem, najważniejsze jest niewidoczne dla oczu....
Pozdrawiam cieplutko..życzę miłego dnia,cudownego weekendu i dużo słoneczka...całuski:)))
malgo91 2011-01-29
Nie za bardzo lubię niestety :(
(komentarze wyłączone)