makowiec zatapiany

makowiec zatapiany

Przepis mojej babci Natalji.
Ciasto; 3/4 kostki masła,3 łyżki oleju,1/2 szklanki mąki,1/4 szkl. mąki ziemiaczanej,3 jaja,1/2 szklanki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia , 1 łyżka octu, olejek migdałowy
mak;
0,5 kg maku, 1/2 kostki masła, 3 jaja, 2/3 szkl cukru, olejek migdałowy, bakalie według uznania.
wykonanie; Mak sparzyć i pzemielić dwa razy przez maszynkę. żółtka utrzeć z cukrem i rozpuszczonym chłodnym masłem, stopniowo dodawac zmielony mak następnie ubić białka i delikatnie wymieszać z masą dodać bakalie i olejek. Ciasto; masło, żółtka i cukier utrzec na puch dodać mąkę z proszkiem, wymieszac następnie olej i aromat. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem, na koniec dodać ocet , wymieszać.Na prostokątnej formie wykładamy ciasto a na nie mase makową , pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
NIEZAPOMNIANY SMAK DZIECIŃSTWA

dodane na fotoforum:

lunio

lunio 2009-10-31

czy można pokroić...?..ślinka leci...

hbabik

hbabik 2009-10-31

no tego to już sobie ukroję,jestem pies na makowce i nie mogę sobie odmówić :)))

vesper5

vesper5 2009-10-31

na ten makowiec to pisz przepis ....please !!!

robertt

robertt 2009-10-31

podziel sie przepisem niech inni sprobuja

lanta21

lanta21 2018-07-20

super

dodaj komentarz

kolejne >