( kochani od dziś będe podpisywać moje zdięcia nickiem)
...Ciasto Ptysiowe...
Ciasto ptysiowe;
1½ szklanki mąki krupczatki
szczypta soli
5 dużych jajek lub 6 mniejszych
1½ szklanki wody
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1 litr śmietany 36% kremówki lub 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
galaretka cytrynowa
1/2 szklanki zimnego mleka
2 lub 3 kolorowe galaretki
Woda+masło +sól zagotować,dodać wymieszną mąkę z proszkiem
do pieczenia,mieszając pogotować chwilkę.
Wystudzić,do chłodnej masy,dodawać po jednym jajku mieszając mikserem,wyrobić na gładką masę.
Blaszkę o wymiarach 25x40cm,wysmarować lekko masłem,wyłożyć papierem do pieczenia.
Podzielić ciasto na pół,rozprowadzić łyżką na blaszce,maczając w wodzie,od czasu do czasu.
Piec na złoty kolor,w 200ºC,około 45-50 min aż ciasto będzie upieczone na złoty kolor,pieczemy 2 placki,drugi na tym samym papierze.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, z cukrem waniliowym,i pudrem,dodać rozpuszczoną galaretkę z żelatyna (galaretka cytrynowa)
Wszystko dobrze wymieszać,na końcu dodać pokrojone galaretki,każda rozpuszczona w 1½ szklanki wrzącej wody.
Położyć jeden placek,do blaszki w której piekliśmy ciacho, wyłożyć krem,przykryć drugim,dobrze docisnąć,Wstawić na kilka godzin do lodówki.Smacznego
bronia 2011-10-16
Fajny przepis.:)
stasia8 2011-10-16
Wygląda na bardzo smaczne...jest przepis to kiedyś go wypróbuję...Pozdrawiam...miłego wieczoru:))
bronia 2011-10-18
Pozdrawiam i życzę słonecznego wtorku :)
elcia72 2011-10-20
Witam w to deszczowe popołudnie ... pogoda okropna :( pozdrawiam i życzę miłego popołudnia
luanka 2011-10-22
Wspanialego Slonecznego Weekendu:)Pozdrawiam:)))*
danka1 2011-11-12
W sumię też robię i jest pyszne