27 stopni+...ludzie opalali sie jak gdyby to bylo lato
czyzby lato? - godz.18.oo -
/komarow nie ma - sa wytruwane.../
skaner - lato
https://www.youtube.com/watch?v=X5D78ZfSiOs
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/golabki-z-ziemniakami-17
Wieniec frankfurcki ---- od janowa
...czyli babka z kremem:)
Wykonanie:
200g masła (u mnie-połowa,to margaryna)
300g cukru
2 op. cukru waniliowego
szczypta soli
4 krople aromatu cytrynowego
6 jaj
300g mąki
100g maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku (1 mały-15g)
Masło z cukrami i solą utrzeć.Dodawać po jednym jajku.
Mąki wymieszać z proszkiem,przesiać do masy ,dokładnie utrzeć.Dodać aromat cytrynowy.
Ja dodałam jeszcze sok z połowy cytryny i skórkę startą z cytryny.
Formę do babki wysmarować margaryną i posypać bułką..
Piec 45 min. na drugiej półce od dołu w tem. 180*C...Ja tutaj piekłam w 160* bez termoobiegu...taki piekarnik:)
Wyjąć,poczekac z 5-10 min i wytrząsnąć babkę.Zostawić najlepiej do następnego dnia.
Posypka:
200g migdałów
100g cukru
25g masła
Uprażyć na patelni.Zostawić do ostygnięcia.
Krem:
- budyniowy waniliowy.U mnie:
600ml mleka
60g budyniu
3 łyżki cukru
2 jaja.
Po ostygnięciu utrzeć z...
Wieniec frankfurcki ---ciag dalszy
Po ostygnięciu utrzeć z masłem (200g).
Dodałam jeszcze ajerkoniaku:))
Babkę przekroić równo 3-krotnie i przełożyć
2 warstwy kremem i środkową dżemem lub galaretką malinową.U mnie żel z czerwonej porzeczki produkcji p.Rity:)))
Odłożyć pełną szpryckę kremu do dekoracji.
Resztą kremu wysmarować torcik.Posypać siekanymi,prażonymi migdałami.
Teraz już tylko udekorować kleksami kremu,ułożyć wiśnie lub czereśnie...Fertig...
https://www.bing.com/images/search?q=Guilin%2c+China&qpvt=Guilin%2c+China&qpvt=Guilin%2c+China&qpvt=Guilin%2c+China&FORM=IGRE
film o Heidelbergu
https://www.youtube.com/watch?v=l1dhn3WOQMc
film o Heidelbergu
https://www.youtube.com/watch?v=fKFdR_4dsxg
https://www.youtube.com/watch?v=qmzC0P3B2Co