[29700332]

Ciasto czereśniowe (OD ANET36 I BEA1)

½ margaryny
1 szkl. cukru
5 jaj
2 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
3 łyżeczki oleju

Miękką margarynę zmiksować z cukrem, dodawać po 1 żółtku
i miksować, dodawać kolejno resztę składników, miksować.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
1/3 ciasta wylać na blaszkę ( małą do średniej, gdy duża, trzeba 1 i 1/2 proporcji składników).
Zapiec samo ciasto w 170 stop.C, tak do 10 min. Wyjąć i położyć czereśnie drylowane. Na nie wylać znowu 1/3 ciasta i zapiec j/w. Wyjać znów i ułożyć znów czereśnie, zalać resztą ciasta i upiec dłużej, aż się wierzch zarumieni . Posypać cukrem pudrem.
To jest moje ulubione ciasto ucierane, takie uniwersalne. Owoce zawieszone są w górze i nie opadają na dół. Zamiast czereśni mogą być inne, jakiekolwiek owoce . Gdy zamiast owoców położymy mus jabłkowy (jabłka prażone, kawałki jabłek itp.) otrzymamy szarlotkę piętrową.

(komentarze wyłączone)