Składniki:
1/2 kg fasoli jasiek
5 cebul
2 marchewki
5 jaj
bułka tarta
2 liście laurowe
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
olej
sól, pieprz
Wykonanie:
Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godz. Odcedzić, zalać ponownie wodą, posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Doprawić solą, pieprzem ziołowym i czarnym
Dobrze go trzeba wyrobić,najlepiej ręką.
Marchew ugotować, zemleć razem z fasolą i dodać zeszkloną cebulę. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą.Ja dodaję jeszcze 1 łyżkę utartego majeranku i zielony posiekany koper tęż 1 łyżkę tak na oko. .Dokładnie wymieszać i przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Wierzch pasztetu smaruję olejem
Ja użyłam papieru do pieczenia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min., do zrumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi odchodzą od formy.
Smacznego życzę.
II wersja tak samo ale dodajemy grzyby, III wersja tak samo ale dodajemy 25 dkg zmielonego wędzonego boczku
dodane na fotoforum:
maria10 2016-03-04
.... ale fajny przepis i fajnie wygląda, a że to wszystko są składniki, które bardzo lubię więc popróbuję / ja bym tu dodała jeszcze łyżkę zmielonego kminku to nie będzie wzdęć/. Te wersje również są ciekawe..... A Twój przepis już zabieram do siebie.... dzięki Olgo...:)))))