Posiadaja właściwości lecznicze, są jadalne, smakiem przypominają porzeczki. Zawieraja duże ilości witaminy C i innych witamin oraz pektyny.
Można je spożywać na surowo lub robić z nich kompoty, kisiele, galaretki lub nalewki. Lecznicze właściwości kaliny były wykorzystywane już w XVI wieku. Wzmacniają organizm, poprawiają czynność serca oraz wspomagają leczenie nerwic. Sok i odwar z owoców kaliny koralowej zmieszany z miodem pomaga wyleczyć przeziębienie i kaszel.
Można również z nich sporządzać nalewki. najlepsze są po przemarznięciu. tracą wowczas swoj lekko gorzkawy posmak, charkaterystyczny dla owocków jesiennych.
pantoja 2010-10-11
Ela zrób nalewkę z owockow:))) U mnie już ptaki zjadly połowę:)) A mam knigę o wszelkich leczniczych roślinach i owocach wydaną w Rosji:))
onamysz 2010-10-11
Do podusi główkę złóż,
Swoje śliczne oczka zmruż.
Skończył się męczący dzień,
Niech już przyjdzie nowy sen.
Gwiazdy oczka Ci puszczają,
Moje buźki przesyłają! DOBRANOC.
Co za noc, w taką noc
Dam Ci czarodziejską moc
No a teraz oczka zmruż
Noc zapada, ciemno już
Wszyscy śpią, więc śpij i Ty
A ja Ci dam kolorowe sny.
czas dzis zly byl,nie moglam ogladac pieknych zdjec...
przepraszam...
hled45 2010-10-11
Pantojko dziękuję za piękny opis właściwości owocków kaliny koralowej...fotka sliczna...
pantoja 2010-10-11
Jasiu46, gdzie mam żeglować? Nic z tego nie rozumiem. Chyba pomyliłeś mnie z kimś innym.
jokato 2010-10-11
A powieś jeszcze czosnek i cebulę...to dopiero zdrowe:)))
pantoja 2010-10-11
Powieszę czosnek, specjalnie dla Ciebie, wiem, że lubisz, nie wiedziałam, że aż tak:))))
yolka 2010-10-11
Czerwone korale , czerwone jak wino :)