Warstwa biała:
300g śledzi
Mała cebula
4 małe ziemniaki
1 małe jabłko
3 ogórki konserwowe
2 łyżki majonezu
Łyżka jogurtu naturalnego
szczypiorek
sól, pieprz
...
Warstwa czerwona:
2 duże buraki
2 łyżki soku z cytryny
Łyżeczka cukru
sól, pieprz
Buraki gotuje w całości do miękkości. Ściągam skórkę. Ścieram na tarce na grubych oczkach. Daje cytrynę , sól, cukier.
Ziemniaki gotuje do miękkości kroje w kosteczkę. Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroje w drobną kostkę, przelewam wrzątkiem żeby nie była ostra. Ogórki kroje w drobną kostkę. Śledzia w większa kostkę lub w paski. Mieszam delikatnie z majonezem, jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na półmisku układamy obok siebie sałatkę śledziową i doprawione buraczki, całość posypujemy siekanym szczypiorkiem. smacznego.
dodane na fotoforum: