Miniaturowe świnki

Miniaturowe świnki

Nazwa tej rasy związana jest z Uniwersytetem w Getyndze (Niemcy), gdzie w latach 1960 ubiegłego stulecia prowadzono prace nad jej wytworzeniem. Założeniem tych prac było uzyskanie świń o niedużych rozmiarach i małej masie ciała, potrzebujących do życia odpowiednio mniejszej ilości paszy oraz nadających się do chowu bateryjnego. Świnie te miały być jednocześnie plenne i szybko dojrzewające. Wszystkie te cechy predestynowały nową powstałą rasę do wykorzystania jej jako zwierzęcia laboratoryjnego, w doświadczeniach biologicznych, medycznych i weterynaryjnych.
Rasami wyjściowymi, które posłużyły do wytworzenia nowej rasy były wietnamska świnia zwisłobrzucha i miniaturowa świnia z Minnesoty. Jako trzeci komponent użyto niemieckiej świni krajowej, która przekazała nowej rasie białą pigmentację skóry, pożądaną przy doświadczeniach medycznych. W efekcie otrzymano dwa typy świnek:
- świnię kolorową, osiągającą w wieku 1 roku masę ok. 30 kg
- świnię białą, nieco większa, o masie 30-40 kg.