Czas na nalewkę z orzecha

Czas na nalewkę z orzecha

Składniki:
20-25 orzechów włoskich
250ml spirytusu
250-300ml wódki zbożowej
Przygotowanie:
1. Orzechy umyć, osuszyć. Pokroić w ćwiartki lub ósemki. Przełożyć do dużego słoja.
2. Zalać spirytusem i dopełnić do wierzchu wódką, tak aby całe orzechy były nakryte. Już po kilku minutach można zauważyć, że alkohol zmienia barwę na żółtawą. Za kilka godzin zrobi się bardzo, bardzo ciemny.
3. Nalewkę odstawić na 30-45 dni, co jakiś czas wstrząsać słojem.
4. Po tym czasie nalewkę zlać filtrując ją przez watę lub gazę. Do pozostałych orzechów należy dodać zagotowany syrop cukrowy zrobiony ze szklanki wody i 3/4 szklanki cukru. Zamiast cukru można użyć miodu. Całość odstawić na miesiąc, wskazane jest potrząsanie słojem co 2 dni aby składniki dobrze się przemieszały.
5. Zlać syrop i połączyć z odlaną wcześniej nalewką. Odstawić na ok. 2-3 miesiące, aż osad osiądzie na dnie. Klarowną nalewkę odlać, a resztę przefiltrować przez gazę i
dodać do nalewki.
Zdrowych brzuchów Wam życzę!

kopytka

kopytka 2015-09-01

jak zrobisz to przyjdę i się napiję...
pozdrawiam

qwitek

qwitek 2015-09-01

jeśli zrobię to przyjedziesz ale to jest tylko na dolegliwości żołądkowe a nie nalewka do picia ;-))

dodaj komentarz

kolejne >