Pierwszy raz robił synalek:))
Przepis..na życzenie;))
Skladniki:
* 2 opakowania papieru ryżowego
* 30 dag mielonego mięsa
* 10 grzybów Mun
* 5 dag makaronu sojowego
* marchewka
* cebula
* 3-4 liście kapusty pekińskiej
* pól puszki kiełków sojowych
* 4 łyżki sosu sojowego
* sól, pieprz, ostra papryka
* jajko
* olej do smażenia
* sos słodko - kwaśny lub chiński
1. Grzyby Mun wrzuć do wrzątku i gotuj ok.30 minut, po tym czasie odsącz, odetnij nóżki, a kapelusze pokrój w cienkie paseczki.
2. Mięso mielone podsmaż z sola i pieprzem, dodaj pokrojona cebule i przesmaż na złoto.
3. Marchewkę pokrój w słupki i podduś.Liście kapusty pokrój w paski i leciutko podsmaż.
4. Makaron sojowy wrzuć do wrzątku i zostaw pod przykryciem na 3 minuty, następnie odcedź i pokrój na kilkucentymetrowe paski.
5. Wszystkie składniki farszu wymieszaj razem, dodaj 4 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz i ostra papryke.
6. Kżdy płatek papieru ryżowego zanurz na moment w letniej wodzie, połóż na desce i odczekaj aż zmięknie (płatki nie powinny się stykać bo się posklejają). Następnie nakładaj farsz i zawijaj jak krokiety.
7. Gotowe ruloniki ułóż na drewnianej desce, pozostaw do wyschnięcia papieru ryżowego.
8. Smaż krótko w głębokim, gorącym oleju. Podawaj z podgrzanym sosem.
ewka67 2010-02-28
Super Reniu ,że mi o nich przypomniałaś......Bardzo lubię SAJGONKI.....
dosia 2010-02-28
Wygladaja ladnie!
U mnie wieje silny wiatr jego prędkość miejscami osiąga 130 km/h. ... Prawie wszystkie drogi są nieprzejezdne ze względu na powalone drzewa. ...Bylam prawie 3 godz bez pradu:)
wesolla 2010-02-28
Smacznie wyglądają...
korka 2010-02-28
Witam - już jestem w domu
Zapraszam na wirtualną herbatkę :)
reni50 2010-02-28
zdolny chłopak, takie danie! a jak smakowały?
magdabo 2010-02-28
Nigdy tego nie robiłam , proszę podeślij mi przepis ...
maria10 2010-02-28
.... ja też nie znam tego przepisu.... jeśli możesz podaj przepis pod tym zdjęciem.... tez uważam, że jesteś wspaniałą mamą i synowa będzie Cię chwaliła jeśli syna nauczysz gotować...... na pewno to mu się przyda:)))))
maria10 2010-02-28
...jesteś wspaniała.... dziękuję Ci za ten przepis.... jutro idę na polowanie ...... pozdrawiam:))))