bo zapasy muszą być...

bo zapasy muszą być...

pomiędzy wyjazdami robię przetwory na zimę(co zdążę) Po raz pierwszy robiłam korniszony z miodem. najpierw zrobiłam tylko 4 słoiki i bardzo nam smakowały więc dzisiaj razem z córką zrobiłyśmy ich 17(jeszcze trzeba zapasteryzować)
Jeśli ktoś zainteresowany podaję przepis:
Korniszony z miodem
3-4 kg drobnych ogórków

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
12 łyżek cukru
1 czubata łyżka soli
ziele angielskie
gorczyca
pieprz w ziarenkach
liście laurowe

Dodatkowo:
koper ogrodowy
chrzan
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

1. Ogórki umyć,odciąć im końce,pokroić.
2. Zagotować zalewę i wyłączyć. Do wrzątku dodać olej i miód.
3. Do słoików włożyć ogórki, po gałązce kopru, kawałek chrzanu i zalać gorącą zalewą.
4. Słoiki pasteryzować 15-20 minut.

olga84

olga84 2016-08-13

Smakowałam i są pyszne!!

maria57

maria57 2016-08-13

zrobiłabym, ale miód najbardziej lubię na chlebie i szkoda mi go pakować w przetwory

,,przerabiam,, od dziś drugi słoiczek z tych od Ciebie - pyszny jest

maria10

maria10 2016-08-15

.... pewnie są pyszne.... będę próbowała zrobić:)))))))

halinag

halinag 2016-08-27

Przyznam ,że takich nie robiłam...pozdrawiam:))

dodaj komentarz

kolejne >