Liquore di alloro... dla krokodyla - nowy smak;)

Liquore di alloro... dla krokodyla - nowy smak;)

Likier na bazie swiezych lisci laurowych... recepture podala mi moja internetowa kolezanka z Wenecji - Jola O.
Zrobilam, przetestowalam... dobre!;))) wzmada trawienie, wiec dobre na zakonczenie obfitego obiadku np.;))) Prosze sie czestowac;)))

No to podaje przepis:
Liquore d'alloro

50 listkow laurowych
1 lt spirytusu
1,5 lt.wody
800g cukru
listki laurowe ,umyc osuszyc i ulozyc w szklanym zamykanym naczeniu i zalac spirytusem,zostawic na 30 dni w ciemnym miejscu i od czasu do czasu potrzasac slojem.
Po 30 dniach przygotowac syrop z wody i cukru,wlac ten syrop do wyciagu laurowego i odstawic wszystko na 7 dni
Po 7 dniach - prefiltrowac i przelac do butelek. Gotowe.
Wazne: uzywajac wody destylowanej rozpuscic cukier w zimnej wodzie ,natomiast uzywajac wody normalnej cukier rozpuscic w goracej wodzie.
Nie pytajcie mnie dlaczego ,bo szczerze mowiac nie wiem ,ale taki jest przepis i naprawde doskonale smakuje

tenia66

tenia66 2009-01-17

ładnie się prezentuje.... a czy jest smaczna ta nalewka ?

cortina

cortina 2009-01-17

a co to? zielona grappa? :)

bunia

bunia 2009-01-17

Kieliszeczek dla zdrowotności biorę. A i o przepis przy okazji proszę.Miłego wieczoru.

winiarz

winiarz 2009-01-17

To ja poproszę o recepturę ;)

iwmali

iwmali 2009-01-17

A skąd wziąć świeże liście laurowe?

jolkas

jolkas 2009-01-17

Ładny ma kolor....:)))

barossa

barossa 2009-01-17

piękny kolor...chętnie spróbuję:)

isia222

isia222 2009-01-17

tylko ze świeżymi liśćmi może być kłopot:)

tessub

tessub 2009-01-17

ladnie wyglada - ja tez sprobuje ;)

iwmali

iwmali 2009-01-17

Witam! Dzięki za wiadomość,popatrzę może w takim razie dostanę u ogrodnika albo w kwiaciarni!

asia11

asia11 2009-01-18

Witam i pozdrawiam miło i serdecznie.Życzę spokojnego wieczorku:))wygląda rewelacyjnie ,jak miętówka

ewakwa

ewakwa 2009-01-18

wyląda smakowicie -więc na zdrowie!!!

jeppe

jeppe 2009-01-18

Zaintrygowany ponawiam zadane już pytanie: gdzie można nabyć świeże liście? Suszone mają mniej intensywny gorzkawy smak. Będąc w Jałcie widziałem krzewy laurowe o pieknej soczystej zieleni. Przepis ciekawy;-) Pozdrawiam.

vestup

vestup 2009-01-18

Buono!!!;))) Quasi come il limoncello he he;))) Saluti;*

isia222

isia222 2009-01-19

dziekuje za podpowiedz :)

anaks

anaks 2009-01-21

kolor i opakowanie-podanie super.

karmac

karmac 2009-01-22

apetycznie wygląda ;-))

dodaj komentarz

kolejne >