Tą porcję można piec w prodiżu.
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3/4 szkl.oleju
1 szkl. mleka
2 łyżki powideł (dżem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 całe jaja
wykonanie:
żółtka z cukrem miksować do białość, dolać mleko, wsypać mąkę z proszkiem i sodą, dodać powidła, kakao i miksować do momentu połączenia składników. Dolać olej, wymieszać.
Ubić białka na sztywno i dodać do ciasta. Dokładnie, delikatnie wymieszać łyżką. Wlać ciasto do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku(170st.gazowy150st.termoobieg) do suchego patyka.
Można dowolnie przełożyć.Może być polew, posypany cukrem pudrem. Do ciasta można dodać pokruszone orzechy włoskie. Smacznego! Najlepszy jest po dwóch dniach.