Chlebek na zakwasie

Chlebek na zakwasie

Z braku zajęcie na działce , bawię się w piekarza.

Potrzebne będą 2 blaszki keksówki, papier do pieczenia.

Składniki:

500g zakwasu
800g maki pszennej typu 650, lub pszennej pełnoziarnistej z Lubelli lub po 400g maki pszennej i orkiszowej
¾ filiżanki otrąb pszennych
½ filiżanki siemienia lnianego
½ filiżanki ziaren słonecznika
½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1 łyżka soli morskiej lub kamiennej
¾ l wody przegotowanej i wystudzonej

Wszystkie składniki mieszamy za pomocą mieszadeł ( świderki) robota kuchennego do 15 min.( z przerwami). Po tym czasie miskę z ciastem przykryć workiem foliowym i odstawić na 20 minut do odpoczynku w ciepłym miejscu. Po tym czasie jeszcze raz miksujemy około 10 min. Przelewamy ciasto równo dzieląc do keksówek( wyłożonych papierem ) , łyżką umoczona w wodzie wygładzamy wierzch ciasta. Nagrzewamy piekarnik do 50 st. C i wkładamy foremki do piecyka , uprzednio każda nakryta woreczkiem . Ciasto wyrasta przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie chlebki wyrośnięte, temp. grzania zwiększamy do 250 st. C ( piec musi się nagrzać do tej temp.) i ponownie wstawiamy chlebki bez folii , Zraszamy środek piecyka wodą( można wstawić naczynie z wodą pod blachę) i zamykamy drzwiczki piecyka. Po 30 min. zmniejszamy temp. do 200 st. C i pieczemy przez następne 20, 25 min( łączny czas wypieku 50, 55 min.) Po upieczeniu i wyłączeniu pieca, z 5 min. później wyjmujemy blaszki do wystudzenia. Chlebek należy wyjąć z blaszek na kratkę. W momencie kiedy papier nawilży od parującego chleba , będzie można odkleić papier. Chlebek zostawić do następnego dnia do całkowitego wystudzenia.

palma

palma 2013-02-19

Nadwyraz apetyczny! Ja robie taki na drożdżach! Ale na zakwasie musze koniecznie spróbować!

tamka

tamka 2013-04-01

Smaczny chlebek! Zapach jego czuję...

dodaj komentarz

kolejne >