anet36 2012-04-24
Smakowicie:) i jak cudownie wygląda ten chlebuś.A czy ja o przepisik mogę prosić? Miłego wieczorku:)
rybka10 2012-04-24
Piekę go już od kilku lat i prawdziwy przepis zmodyfikowałam ze sto razy i za każdym razem dodaję co innego, albo to co mam w kuchni:)
ale na te dwa chlebki generalnie daję:
- ok. 800ml wody,
- 1 kg mąki ( razowa pszenna, żytnia 720, 1400 czy co tam mam, pszenna 500, słowem mieszanka),
- 4 łyżeczki soli,
- 1,5 łyżki cukru,
- zakwas domowy( ok 1/3 słoika litrowego),
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży.
Ale jestem leń i to wszystko miesza mi maszyna do chleba, tylko do pieczenia wybieram do blaszek i wstawiam do piekarnika jak podrośnie:) Cały proces trwa ok 4 godz. Pozdrawiam