jadziar 2014-07-06
i smaczne wyszlo ciasto supeeer
gulab 2014-07-06
Pychotka:)
omarlen 2014-07-06
•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•✿Pozdrawiam....Miłego wieczorku życzę Ci ♥•ڰۣڿ°•ڰۣڿ♥
Mniam Mniam
bryza 2014-07-07
Jabłecznik z takich jabłuszek długo na talerzu nie poleży :))))))) milutkich snów słodkich Zdzisiu :)
gepi12 2014-07-07
ZA POCZĘSTUNEK DZIĘKUJĘ! UWIELBIAM CIACHA Z OWOCAMI... SAMA NIE PIEKĘ, NIE MAM KOMU TO RAZ, A DWA PIEKARNIK JUŻ MAM NIECZYNNY I TO B. DŁUGO!
slawa1 2014-07-10
Ciasto kruche:
2 szkl. mąki pzennej
1 szkl. mąki krupczatki
5 żółtek
250g margaryny
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
małe 3/4 szkl. cukru pudru
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść na jednolitą masę. Większą połową ciasta wyłożyć blaszkę (20x36cm) wyłożoną papierem pergaminowym. Ponakłuwać widelcem. Mniejszą część włożyć do zamrażalki na 1/2 godziny.
Dodatkowo:
2 l. jabłek w słoiku
1 łyżka cynamonu
3 łyżki manny
Po cieście posypać manną, wyłożyć jabłka wymieszane z cynamonem, wyrównać.
Piana:
5 białek
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie mąkę. Wyłożyć na jabłka.
Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Piec 1 h w temp. 180'C.
Jak się zarumieni zmniejszyć temperaturę.
Przepis meggi może zrobię.