Na obiad tradycyjne mielone.
Na kolację spróbowałam farsz do białej kiełbasy,zaparzyłam folii do pieczenia.
Taka przymiarka do swojskiej białej oczywiście w osłonce.
dodane na fotoforum:
krycha2 2017-04-02
Smakowicie ta tradycja wygląda...lubię kotleciki mielone...obiad smaczny i szybki..Miłego popołudnia..
gepi12 2017-04-02
... PEWNIE TO PRZYMIARKA DO WŁASNEGO WYROBU BIAŁEJ KIELBASKI NA ŚWIATECZNE DANIE. MNIAM MNIA...MMMMMMMMMM, AŻ ŚLINKA SAMA LECI!
maria10 2017-04-02
...... ciekawe są te mielone i kiełbaski.... pozdrawiam bardzo gorąco i życzę miłego wieczoru:)))))
yoker 2017-04-03
WIOSENNIE POZDRAWIAM I CIEPLUTKIE UŚCISKI ZOSTAWIAM..
MIŁEGO DNIA ŻYCZĘ ,,
APETYCZNIE WYGLĄDA
bryza 2017-04-03
Masz świetne pomysły Zdzisiu :)jestem pod wrażeniem Twojego kunsztu kulinarnego :) , serdecznie pozdrawiam :)
tenia45 2017-04-03
Nie ma to jak własne wyroby...
Pozdrawiam serdecznie..dużo uśmiechu i radości
na nowy tydzień życzę.:))
slawa1 2017-04-08
Szynka gotowana do chleba
Ładny kawałek szynki ok kilograma, sól, peklosól, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, kminek mielony, ziele angielskie mielone, czosnek niedżwiedżi, tymianek
Wymieszałam razem czubatą łyżkę soli kuchennej z czubatą łyżkę soli peklowej. Mieszanką obsypałam dokładnie mięso. Następnie oprószyłam wymienionymi przyprawami. Zawinęłam w folię spożywczą i schowałam na 3 doby do lodówki. Wieczorem dnia trzeciego mięso odwinęłam z folii wsadziłam do garnka. Zalałam zimną wodą tak ok 2 cm ponad poziom mięsa. Do wody dodałam 2 łyżeczki ostrej musztardy, łyżeczkę soli, kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych - zagotowałam. Od zagotowania mięso gotowałam 10 minut. Wyłączyłam gaz i pozostawiłam szynkę do rana w wodzie. Rano ponownie zagotowałam wywar i gotowałam drugi raz 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyłam gaz, do wywaru dołożyłam 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Pozostawiłam...