Mam w planie takie chruściki.

Mam w planie takie chruściki.

Chrusty z piekarnika

1,5 szkl mąki pszennej, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany - użyłam 18 %, 3 żółtka, pełna łyżeczka roztopionego masła, łyżeczka cukru pudru, szczypta soli, kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego

Mąkę, cukier, sól wymieszałam. Dodałam resztę składników - zagniotłam ciasto. Włożyłam do woreczka i schowałam do lodówki na 30 min. Po 30 - u minutach bardzo cieńko ciasto rozwałkowałam - cieniej niż na makaron - podsypując delikatnie mąką. Następnie rozwałkowane ciasto pokroiłam na paski szer pk 2,5 cm, paski pokroiłam na romby ok 7 cm. W każdym kawałku ciasta na środku zrobiłam nacięcie i przewlekłam jeden koniec ciasta. Chrusty poukładałam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekłam 13 minut w 180 - u st na środkowej półce z grzałką góra dół. Upieczone oprószyłam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Po 10 - u minutach pieczenia chrusty należy pilnować gdyż szybko sie rumienią. Polecam są kruchutkie i smaczne no i mniej kaloryczne niż smażone w głębokim oleju

tenia45

tenia45 2019-02-03

Mniammmm...pyszne...
Przyjemnej... relaksującej i radosnej niedzieli życzę.:))

maria10

maria10 2019-02-03

.... ale pyszności.... już dawno nie smażyłam więc dobrze by było abym i ja je zrobiła..... te są pięknie usmażone..... aż ślinka cieknie na ich widok.... pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i miłej niedzieli życzę...... :))))))

maniek1

maniek1 2019-02-03

{❤️}.Miłej reszty Niedzi i smacznej ☕️ żγczę.❄️:)

krycha2

krycha2 2019-02-03

.o, świetny przepis...piekłam niedawno ale ze śmietaną zamiast masła...były mega mięciutkie a zarazem chrupiące...Pozdrawiam.

stasia8

stasia8 2019-02-03

Wyglądają pysznie...no i przede wszystkim mniej kaloryczne warte wypróbowania

dodaj komentarz

kolejne >