Chrusty z piekarnika
1,5 szkl mąki pszennej, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany - użyłam 18 %, 3 żółtka, pełna łyżeczka roztopionego masła, łyżeczka cukru pudru, szczypta soli, kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego
Mąkę, cukier, sól wymieszałam. Dodałam resztę składników - zagniotłam ciasto. Włożyłam do woreczka i schowałam do lodówki na 30 min. Po 30 - u minutach bardzo cieńko ciasto rozwałkowałam - cieniej niż na makaron - podsypując delikatnie mąką. Następnie rozwałkowane ciasto pokroiłam na paski szer pk 2,5 cm, paski pokroiłam na romby ok 7 cm. W każdym kawałku ciasta na środku zrobiłam nacięcie i przewlekłam jeden koniec ciasta. Chrusty poukładałam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekłam 13 minut w 180 - u st na środkowej półce z grzałką góra dół. Upieczone oprószyłam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Po 10 - u minutach pieczenia chrusty należy pilnować gdyż szybko sie rumienią. Polecam są kruchutkie i smaczne no i mniej kaloryczne niż smażone w głębokim oleju
maria10 2019-02-03
.... ale pyszności.... już dawno nie smażyłam więc dobrze by było abym i ja je zrobiła..... te są pięknie usmażone..... aż ślinka cieknie na ich widok.... pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i miłej niedzieli życzę...... :))))))
krycha2 2019-02-03
.o, świetny przepis...piekłam niedawno ale ze śmietaną zamiast masła...były mega mięciutkie a zarazem chrupiące...Pozdrawiam.