Szczupak z sosem kaparowym

Szczupak z sosem kaparowym

1 szczupak,
ok 6 plasterków boczku
gęsta śmietana,
masło,
bułka tarta,
mieszanka ziół (np. bazylia, majeranek, estragon, cząber),
marchew, kapusta, pietruszka, groszek (itp. wg gustu)
sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa, pietruszka naciowa


Rybę oskrobać, dokładnie umyć i skropić sokiem z cytryny. Zioła zmieszać z pieprzem i solą, a następnie natrzeć nimi rybę w środku i na zewnątrz. Pozostawić na 30 min.

Pociąć włoszczyznę i napełnić nią szczupaka

Rybę ułożyć do brytfanny i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Gdy szczupak zacznie się rumienić, obłożyć go z wierzchu boczkiem posypać go bułką tartą i piec jeszcze 20 - 30 min. Piec tak aby płetwy były chrupiące.

Masło roztopić i wymieszać ze śmietaną. Kilka minut przed końcem pieczenia odciąć płetwy i polać rybę śmietaną. Gorącą przełożyć na półmisek polać sosem od pieczenia i posypać pietruszką.
Zamiast ze śmietaną można dla wykwintności podać z sosem kaparowym ...wg. przepisu poniżej.. moim zdaniem najlepszy sosik do ryby :)

Sos kaparowy

1 łyżka masła
2 łyżeczki od herbaty kaparów marynowanych
200ml. gęstej śmietany kremówki
1 szklanka bulionu jarzynowego
białe wytrawne wino
Na maśle podsmażyć posiekane kapary. Następnie dolać białe wino i gotować do jego odparowania. Wtedy dolewamy bulionu. Gotujemy chwilę razem i na końcu dodajemy gęstą kremówką.

ewci1

ewci1 2012-06-10

Ale rarytas,uwielbiam ryby ,ne jadlam jeszcze w takiej formi:))
pozdrawiam:)

oya04

oya04 2012-12-23

Z okazji świąt Bożego Narodzenia, przepełnionych nadzieją i magią wigilijnej nocy, wysyłam do Ciebie płynące z serca życzenia radosnych, spokojnych świąt oraz pomyślności w nadchodzącym roku ))))

hbabik

hbabik 2012-12-31

Aby od Sylwestra
cały rok był extra.
By marzenia się spełniały,
by pieniądze kieszeń waszą wypychały.
A uczucia nie znikały
i z serduszka wypływały

dodaj komentarz

kolejne >