Młode pędy sosny

Młode pędy sosny

Syrop z pędów sosny – przepis i właściwości

Do przygotowania syropu potrzebujemy:
1-2 duże słoiki młodych, świeżo zebranych pędów sosny, cukier trzcinowy lub naturalny miód ewentualnie odrobinę wody. Najlepszy czas na zbieranie pędów sosny to końcówka kwietnia i początek maja, pędy powinny mieć do 10-12 cm długości. Zbieramy je w czystym lesie, i – co najważniejsze – ścinamy tylko boczne pędy, nigdy szczytowych, rosnących pionowo! – tak, aby drzewo mogło dalej rosnąć. Najlepiej z jednej sosny zbierać nie więcej niż 2-3 wiązki pędów, uważajmy też, aby nie połamać gałęzi. Po zebraniu pędy delikatnie oczyszczamy i tu są dwie możliwości: albo zostawiamy je w brązowej osłonce, albo ściągamy osłonkę zostawiając tylko zieloną część. My w ramach testu przygotowaliśmy obie wersje. Oczyszczone pędy można pokroić na mniejsze kawałki, szczególnie te dłuższe. W czystym, wyparzonym słoiku układamy warstwy: każdą 2-3 centymetrową warstwę pędów przesypujemy 1-2 łyżkami cukru lub miodu. Co jakiś czas można warstwy docisnąć, np. drewnianą łyżką lub tłuczkiem tak, aby łatwiej puszczały sok. Słoik odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 2-6 tygodni (w przepisach są spore rozbieżności – myślę, że trzeba po prostu obserwować, aby mikstura puściła jak najwięcej soku). Raz dziennie wstrząsamy słoikiem lub mieszamy jego zawartość. Gotowy syrop z pędów sosny przelewamy do mniejszych słoików (można przecedzić go przez gazę) i odstawiamy w chłodne miejsce, np. do piwnicy – będzie w sam raz na jesienno-zimowe przeziębienia. Z tego co wiem, niektórzy syrop z pędów pasteryzują, ale ja zamierzam tego uniknąć, żeby nie pozbawiać go cennych właściwości. Być może do części syropu dodam spirytus.
https://healthandthecity.pl/rarytasy-lak-lasow-syrop-z-pedow-sosny/

eleonor

eleonor 2016-05-01

Na pewno zdrowo, ale i pracochłonnie

styna48

styna48 2016-05-01

Ale fajnie pokazane w kolażu a przepis się przyda.

prince8

prince8 2016-05-08

Rewla tego jeszcze nie testowałem ..pozdrawiam i dziękuję ...:)

dodaj komentarz

kolejne >