40 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru
4 żółtka
3 łyżki śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części,rozwałkować i włożyć do dwóch identycznych blaszek.
słoik powideł śliwkowych
4 białka
szklanka cukru
cukier waniliowy
20-30 dag orzechów włoskich
Placki w brytfankach posmarować dość grubo powidłami i równomiernie rozłożyć ubitą na sztywno pianę z białek z cukrem
posypać grubo siekanymi orzechami piec ok.30 min.w 180°C
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
6 płaskich łyżek kartoflanki
1/2 l mleka
25 dag margaryny
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko cały czas mieszając zagotować,ostudzić.Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimny budyń.Kremem przełożyć blaty...
dodane na fotoforum:
zenon39 2011-04-21
ale cudeńko już jestem głodny...pozdrawiam
kot54 2011-04-21
Ależ to pysznie wygląda.........ślinka leci.....:))
magdabo 2011-04-22
Tylko pysznotka tak pysznie może wyglądać ... pozdrawiam Bożenko !
danwi66 2011-04-22
Bożenko ..zrobiłam ksero przepisu...ale tam na końcu jest "Margarynę utrzeć na puch dodawać po...."i urwało....czyli dodawać tą masę do margaryny?
renia83 2011-05-04
Ciasto pyszne.Zrobiłam je na komunie córki według Pani przepisu.Wszyscy sie nim zajadali ,a ciasto szybko znikło:)