4 kg ogórków
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego zielonego koperku
Ogórki bez obierania pokroić w plasterki,czosnek przecisnąć przez praskę,dodać pozostałe składniki,wymieszać,odstawić na 1 godzinę.Po czym przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5-10 min.
Jeśli kto nie lubi oleju w sałatce może podaną ilość zmniejszyć lub całkowicie z niego zrezygnować...
dodane na fotoforum:
bea01 2011-07-22
Super... Pozdrawiam, miłego wieczoru Bożenko:))
stasia2 2011-07-22
Sezon ogórkowy,,i robimy ,robimy ,,,,Pozdrawiam
kot54 2011-07-22
Smacznie.....Pozdrawiam wieczorkiem :)
danka1 2011-07-22
Pyszności przygotowujesz na zimę
wkspio 2011-07-23
słoneczka na weekend życzę , i pozdrawiam :)
magdabo 2011-07-23
Robię identyczną - bardzo dobrze smakuje ...