BARDZO SMACZNY...ALE TRZEBA MU POŚWIĘCIĆ TROCHĘ CZASU....
5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
1 olejek pomarańczowy
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
Cukinię obrać i wydrążyć nasiona , połowę cukinii pokroić w kostkę , a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Smażymy , aż zgęstnieje , pod koniec smażenia , gdy dżem będzie gęsty dodać cukier, galaretki , kwasek i olejek .Całość wymieszać dokładnie i smażyć jeszcze 30-60 min . Nakładać gorący dżem do słoików i szybko zakręcić , nie pasteryzujemy
dodane na fotoforum:
elcia72 2012-07-24
ja też robiłam dżem z cukinii pomarańczowy , jest pyszny , jeszcze będę robiła w ten sam sposób kolejny dżem ale dodaje się galaretki cytrynowe , olejek cytrynowy i 6 jabłek .
magdabo 2012-07-24
Też kiedyś robiłam ... pozdrawiam słonecznie !
lonicera 2012-07-24
a Bożenka zawsze o krok do porzodu odemnie ja tez bede go robic dzis smazylam jablka i caly dzien zeszlo z obieraniem smazeniem ...ale za to do nalesnikow bedzie w zimie jak znalazl:)
jadtan 2012-07-24
A ja zrobiła, tylko dzisiaj parę słoików dżemu wisniowego ale za to z czekoladą... pychotka. Chętnie spróbowałabym Twojego z cukinii... świetny przepis, tylko brak czasu :)