MÓJ DZISIEJSZY WYPIEK...
SZARLOTKA I KARPATKA...niestety nie będzie degustacji...ciasta były robione na zamówienie...
KARPATKA...
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek
Wodę zagotować z margaryną,wsypać przesianą mąkę i mieszając gotować 2 minuty.Wystudzić cały czas ucierając dodawać po jednym jajku gdy ciasto całkowicie go wchłonie dopiero dodawać drugie.Do utartego ciasta można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych blaszek.Piec ok.40 min.w 200-220°C
KREM...
1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,przełożyć blaty,posypać cukrem pudrem.
Szarlotka....
50 dag mąki
20 dag margaryny
5 dag smalcu
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
ok.1 szklanki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek
cynamon
Mąkę,margarynę,smalec,sól,proszek i cukier posiekać.Dodać żółtka i śmietanę,szybko zarobić ciasto.3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy robiąc wyższe brzegi.Na ciasto wyłożyć starte na grubej tarce jabłka(można odcisnąć z nadmiaru soku)posypać cynamonem i ewentualnie cukrem.Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta,skleić brzegi,nakłuć wierzch widelcem,Piec ok 45 min w 200°C... po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
dodane na fotoforum: