ciasto:
2,5 szklanki maki pszennej
25 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Mąkę z proszkiem,cukrem pudrem i margaryna posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto (jeśli jest taka potrzeba dodać parę łyżek zimnej wody).Podzielić na 2 nierówne części, 2/3 wyłożyć do formy o wymiarach 25x40 cm może być trochę mniejsza. Podpiec ok 15 min. w 180 °C resztę włożyć do zamrażarki.
Ser:
1,20 kg zmielonego twarogu
2 całe jaja
25 dag. rozpuszczonego masła
szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
otarta skórka z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Zmielony ser zmiksować z pozostałymi składnikami,Wyłożyć na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika na ok. 20 minut, aż ser się zetnie.
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
0,5 szklanki oleju
Oraz:
dowolne owoce (ja dałam osączone mandarynki z puszki)
Białka ubić na sztywno i partiami dosypać cukier. Dodać olej i budyń. Wylać na ser i ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć na tarce zmrożone ciasto piec jeszcze ok.30-40 min. aż pianka i ciasto ładnie się zarumieni.
dodane na fotoforum:
magdabo 2016-05-15
To lubię i tez co jakiś czas piekę :)