Ciasto:3 jajka
1 margaryna mleczna
1.5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1.5 łyżeczki sody
8 łyżek dżemu
Margarynę utrzeć cukrem dodawać po jajku i dalej ucierać.Na końcu dodać dżem i resztę składników.
Wylać na blachę 25x36 cm.
Upiec placek w 180°C około 45 minut -do suchego patyczka.
Krem:1.5 kostki miękkiego masła
3 serki homogenizowane waniliowe po 200g
4 łyżki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem i dodawać po trochu serki.
Ciasto po upieczeniu schłodzić.
Przeciąć wzdłuż na połowę.
Spód posmarować kilkoma łyżkami dżemu (jaki kto lubi).
Na dżem wyłożyć masę i przykryć drugą częścią ciasta.
Ciasto polać polewą (ja dałam gotową z torebki)
Najlepszy jest na drugi dzień.
dodane na fotoforum:
eleonor 2016-07-21
Nawet niespecjalnie pracochłonne