tuszka z królika
1 cebula
1 spora marchewka
2-3 ząbki czosnku
olej
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
2 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól, pieprz
Królika pokroić na porcje.Każdą porcję natrzeć roztartym czosnkiem, solą,pieprzem,obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Cebulkę pokroić, zeszklić również na oleju, dodać ziele angielskie, liść laurowy, podlać wodą i do tego włożyć obsmażonego królika oraz grube plastry marchewki.Dusić do miękkości pod przykryciem.Wyjąć miękkie mięso, sos przecedzić, zagęścić śmietaną i mąką, doprawić do smaku. Włożyć z powrotem królika i sos wraz z królikiem zagotować.
dodane na fotoforum:
jaworr 2016-11-07
O, już dawno nie jadłam królika, jeszcze jak mieliśmy z swojej hodowli.... do pieczenia dodawałam troszkę wędzonego boczku i to samo co u Ciebie....:))
niusia1 2016-11-07
i ja dawno nie jadłam królika- podobnie jak jaworr też lata temu ze swojej hodowli;ale bardzo lubię
micha3 2016-11-08
Ja mięso z królika nie smażę ,uważam że jest za dobre aby go traktwać smażeniem.Duszę z warzywami i zaprawiam śmietanką...Oraz, bardzo lubimy rosół z mięsa króliczego.