Ciasto
50 dkg mąki pszennej
ok. 300 ml mocno ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
50 dag białego sera
4-5 łyżek cukru
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
2-3 żółtka
Ser zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem dodać żółtka cukier i cukier waniliowy,wszystko razem wymieszać(gdyby ser był za rzadki można dodać łyżeczkę mąki)
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować placek o grubości 2-3 mm, szklanką wykrawać placuszki i nakładać farsz,zlepić i gotować w osolonej wodzie ok 3 min od chwili wypłynięcia.Podawać posypane cukrem i polane masełkiem.
dodane na fotoforum:
eleonor 2016-11-18
Podsmażone też dobre
krysty9 2016-11-18
ależ lubię takie pierogi. Niestety, ale sama tylko jadam więc nie chce mi się robić samej dla siebie
amess 2016-11-19
Lubię, ale najbardziej ruskie :)
Pozdrawiam Stasiu, miłego wieczorku, a jutro udanej niedzieli :)
magdabo 2016-11-20
też lubimy ...
Pozdrawiam Bożenko ....