25 dag margaryny
25 dag mąki
10 dag budyniu waniliowego (sypki z torebki)
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciemna polewa do dekoracji
Wszystkie składniki połączyć ze sobą (można za pomocą miksera) Z gotowego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki ułożyć na blaszce w odstępach (3 cm.) każdą kulkę lekko docisnąć widelcem tworząc rowki.Piec ok.15 min.w 160-170 °C
Ostudzone ciastka ozdobić ciemną polewą.
dodane na fotoforum:
oliwkaa 2016-11-26
fajny ten wzorek od widelca :0)
stasia8 2016-12-12
bogna...to przepis z gazety chyba z przyjaciółki podałam oryginalny przepis według którego robiłam i tam nie było żadnych jajek...ciasteczka wyszły bardzo kruche pachnące waniliowym budyniem...
amirki 2017-01-06
Są fantastyczne. Ja dodałam cynamon. Też doskonałe. zauważyłam, że jeżeli ciasto sprawia delikatne problemy w czasie toczenia kulek, tzn. lekko się lepi, ciastka są jeszcze lepsze.