ciasto na babeczki:
0,5 kg mąki
25 dag margaryny
15 dag cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Z podanych składników zagnieść ciasto (możliwie szybko nie wyrabiać długo bo będą babeczki twarde). Ciastem wylepiać foremki na babeczki...upiec na złoty kolor...
masa orzechowa
13 dag zmielonych orzechów włoskich
20 dag masła
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
Jaja ubić na parze do białości z połową cukru,wystudzić.Mielone orzechy zalać wrzącym mlekiem,wymieszać i wystudzić.Masło utrzeć na puch z resztą cukru i stopniowo dodawać po łyżce masy jajecznej i orzechów z mlekiem.Do dobrze utartej masy dla zaostrzenia smaku można dodać kieliszek spirytusu.Gotowym kremem za pomocą rękawa cukierniczego napełnić babeczki dowolnie ozdobić.
dodane na fotoforum: