1/2 kg płatów śledziowych
3 duże cebule
1 duża papryka
3 łyżki octu
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
5 łyżek oleju
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Śledzie wymoczyć kilka godzin po czym osączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki,z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki.
Na patelni rozgrzać olej dodać paprykę i cebulę,dusić około 5 min. mieszając by się nie przypaliło.
Następnie dodać pozostałe składniki i dusić wszystko około 5 min. Gotowy sos wystudzić.Śledzie pokroić w kawałki i układać warstwami na przemian z sosem np.w salaterce lub słoiku przykryć i odstawić do chłodu na przynajmniej dwa dni.
dodane na fotoforum: