Forszmak lubelski...przepis zaczerpnęłam z netu...tylko dodałam samą kiełbasę bez mięsa...
pół kg wieprzowiny (schab, szynka, karkówka)
150 g wędzonej kiełbasy
plaster chudego boczku wędzonego
łyżka mąki
olej do smażenia
cebula
papryka czerwona
2-3 ogórki kiszone
łyżka słodkiej papryki
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
ew. 2 łyżki śmietany
ok 500 ml wody
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na plastry grubości pół centymetra, a następnie na paski. Obsmaż na oleju i przełóż do dużego garnka. Na patelnię włóż cebulę pokrojoną w kostkę i posypana solą, podsmaż i przełóż do garnka. Boczek pokrój w kostkę i smaż aż się lekko zrumieni. Kiełbasę pokrojoną na plasterki obtocz w mące i obsmaż. Na patelnię wlej trochę wody, zamieszaj i przelej do garnka. Dodaj do garnka pozostałą wodę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, paprykę słodką i paprykę świeżą, pokrojoną w paski. Duś około 1,5 godziny(ja dałam samą kiełbasę więc dusiłam do miękkości warzyw). Dodaj ogórki kiszone pokrojone w paski, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Jeśli chcesz, dodaj również śmietanę. Podawaj z chlebem.
dodane na fotoforum: