Karpatka

Karpatka

12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
5 jajek
Wodę zagotować z margaryną,wsypać przesianą mąkę i mieszając gotować 3-10 minut.Wystudzić cały czas ucierając dodawać po jednym jajku gdy ciasto całkowicie go wchłonie dopiero dodawać drugie.Do utartego ciasta można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia.Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych blaszek.Piec ok.40 min.w 200-220°C

krem:

1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,przełożyć blaty,posypać cukrem pudrem.

dodane na fotoforum:

wolke1

wolke1 2019-03-19

moja ulubiona...pewnie już zjedzona co co okruszka jest

lazur

lazur 2019-03-19

Pyszna ...

baygel1

baygel1 2019-03-19

No to poleciałas ,tak na noc !!!❤

andaba

andaba 2019-03-19

Dawno ie robiłam...

milka69

milka69 2019-03-20

Bardzo lubię:)

asia11

asia11 2019-03-20

lubię choć nieczęsto ją robię

lordzik

lordzik 2019-03-20

O matko! nie dziś!

dodaj komentarz

kolejne >