Kurczaka(1,2 kg)zalać zimną wodą,dodać kostkę rosołową,listek laurowy,2 ziarna ziela angielskiego i gotować ok.40 minut.Po czym dodać 2 marchewki i gotować jeszcze do miękkości.Mięso i marchew wyjąć,wywar przecedzić zmierzyć objętość i dodać odpowiednią ilość żelatyny,dokładnie wymieszać,doprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny,przyprawą w płynie(magą)przestudzić.Mięso oddzielić od kości i obrać ze skórki,pokroić w kostkę.W dużym naczyniu lub małych miseczkach układać mięso,pokrojoną marchew,groszek konserwowy kawałki gotowanego jajka itp.(w zależności co kto lubi)zalać tężejącym wywarem odstawić do chłodu.
dodane na fotoforum:
zofiam 2009-11-03
Ładnie wygląda,właśnie i ja dziś robie z indyka.-pozdrawiam
serce07 2009-11-03
piekna galaretka
lunio 2009-11-03
załapałam się na ostatnią.......też uwielbiam bez zyłek i innych niespodzianek......)
pOZDRAWIAM....)
ulcia34 2009-11-03
hyba na garnku epidemia galaretek drobiowych moich ulubionych:-)chyba się skusze i poczęśtuję .!
mrrru35 2009-11-03
jak sie robi galarete?czym sie zalewa?ja osobiscie nie lubie ze swinskiego miesa,a niedlugo mamy swieto dzienkczynienia i zawsze duzo indyka mi zostaje,nigdy nie wiem co z tym zrobic i wywalam:/
magdabo 2009-11-04
Przepyszne galaretki , też robię ...
gotujmy 2010-01-18
Moje ulubione !Cudnie wyszły !