Zapraszam na Tortille :-))

Zapraszam na Tortille :-))

To moja pierwsza własnoręcznie przygotowana:-) przepis na ciasto z netu. Mięsko wg. własnej weny czyli filet z kurczaka i wieprzowina pokrojone na cieniutkie płatki. Pod koniec smażenia dodałem przyprawy: curry, kumin, gałka muszkatołowa,ostra papryka, kardamon, imbir odrobina cynamonu. Mięsa nie solimy.

Ciasto:
składniki na 8 dużych sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
160ml gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli

 Wykonanie: 

1. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.

2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o grubości ok. 1mm większe niż średnica dna patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką. Nie przejmujcie się, jeśli nie wyjdą Wam idealne okrągłe. To nie ma być wzorzec koła do Sevres tylko placek do domowego obiadu. ;)

3. Smażymy na suchej patelni z powłoką non-stick niecałą minutkę z jednej strony, a przewracamy i smażymy około 30 sekund. Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Znów obracamy i smażymy jeszcze 30 sekund. Chodzi o to, aby nie spuszczać tortilli z oczu i obsmażyć ja tylko tyle, ile będzie konieczne. Powinna miejscami lekko się zrumienić, ale nie za mocno. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją na patelni obeschnie, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać.

Na mięsko surowka z białej i czerwonej kapusty i cebula oraz sos pomidorowy na ostro i czosnkowy.
Mniammmmm :-))

malako

malako 2017-10-02

fajna inspiracja :))

sonic71

sonic71 2017-10-05

kusisz.. oj kusisz..

coral81

coral81 2017-10-06

No własnie kusiciel :)

(komentarze wyłączone)