Paluchy Wiedzmy

Paluchy Wiedzmy

250 g margaryny do pieczenia,
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1 łyżka olejku migdałowego
1 łyżka olejku waniliowego
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¾ szklanki migdałów obranych ze skórki (połówki)
dżem truskawkowy

Migdały zalewamy wrzątkiem i po kliku minutach wyjmujemy je z wody,obieramy ze skórki. Pozbawione skórki migdały dzielimy na połówki.

W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy miękkie masło i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto do chwili, aż utworzy kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Po godzinie z ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy wałeczki, odrobinę chudsze i krótsze od naszych palców, bo podczas pieczenia palce spuchną ;)

Wałeczki układamy na podsypanej mąką blasze i w miejscu paznokcia umieszczamy migdał, posmarowany od spodu dżemem(aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dodatkowo dociskamy. Nożem nacinamy wałeczek w miejscach, gdzie palec się zgina :)

Pieczemy w 200 stopniach 10m minut.

dodane na fotoforum:

aster

aster 2010-10-30

Super ....Miłego dnia:)

jahoooo

jahoooo 2010-11-19

swietne, bardzo fajny pomysl

guniu72

guniu72 2011-01-10

Bardzo apetyczne, hehehehe...

dodaj komentarz

kolejne >